viernes, 7 de mayo de 2010

Què és el JClic?

El JClic està format per un conjunt d’aplicacions, que serveixen per realitzar activitats educatives: associacions, exercicis de text, exercicis de matemàtiques, etc.
Les activitats van empaquetades en projectes, així doncs, un projecte el formaran un conjunt d’activitats i una o més freqüències, que indicaran l’ordre en que s’han de mostrar.
Està desenvolupat en la plataforma Java, es un projecte de codi obert, i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.
JClic es un projecte que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de la comunitat. Això permet utilitzar-lo, distribuir-lo i modificar-lo lliurement sempre que es respectin determinades condicions.

Característiques:

El projecte JClic és una evolució del programa Clic 3.0, una eina per a la creació d’aplicacions didàctiques multimèdia amb més de 10 anys d’història. Al llarg d’aquest temps han estat molts els educadors que l’han utilitzat per crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals com diverses àrees del currículum, des d’educació infantil, fina a secundària.
Els objectius en iniciar el projecte eren:
-Fer possible l’ús d’aplicacions educatives multimèdia “en línia”, directament des d’Internet.
-Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
-Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com Windows, Linux, Solaris o Mac OS X.
-Utilitzar un format estàndard i obert per emmagatzematge de dades, amb la finalitat de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
-Ampliar l’àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades.
-Crear un entorn de creació d’activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptat a les característiques dels actuals entorns gràfics de l’usuari.
La eina de programació escollida ha estat Java, i el format per emmagatzemar les dades de les activitats és XML.

Components:

JClic està format per quatre aplicacions:
JClic applet: permet incrustar les activitats JClic en una pàgina web.
JClic player: és un programa independent que un cop instal•lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l’ordinador ( o des de la ret ) sense que sigui necessari estar connectat a internet.
JClic author: la eina d’autor permet crear, editar y publicar les activitats d’una forma més senzilla, visual i intuïtiva.
JClic reports: és un mòdul de recollida de dades i generació d’informes sobre els resultats de les activitats fetes per els alumnes.
El primer (applet) es descarrega automàticament la primera vegada que és visita alguna pàgina que contingui un projecte JClic incrustat. Els altres tres es poden instal•lar a l’ordinador mitjançant Java WebStart des de la pàgina de descarregues.

Per descarregar i instal•lar el programa JClic trobarem els enllaços a la web:

Programa JClic

Podem trobar cursos i tutorials sobre JClic a la web:

Cursos i tutorials

Aquí hos deixem algunes de les webs on es poden trobar activitats JClic:

Activitats 1
Activitats 2
Activitats 3
Activitats 4
Activitats 5

No hay comentarios:

Publicar un comentario